Notícies

Córrer a tocar del cel: l'skyrunning

Enviada per administrador el 21/Mai/2011 - 23:24

Imatge 0 per Córrer a tocar del cel: l'skyrunning

El dia 8 de maig es va estrenar a Arles-sur-Tech, a França, el calendari de curses de muntanya en la modalitat d'skyrunner. Aquesta modalitat té la seva pròpia federació, l'International Skyrunning Federation, creada el 2008 i hereva de la Federation for Sport at Altitude, per promoure i regular un tipus de curses en diferents disciplines de muntanya, però amb un denominador comú: es desenvolupen generalment per damunt del 2.000 m d'alçada i tenen un pendent que supera el 30%, però sense excedir el IIº grau. Es tracta, doncs, de curses que requereixen una alta exigència física, i això les fa molt atractives per als amants dels grans reptes.

Les curses s'agrupen en diferents competicions oficials, tenen lloc en diversos països i s'engloben segons les modalitats següents:

Skymarathon: curses d'entre 30 i 40 km amb un mínim de 2.000 m de desnivell i que assoleixen o superen els 4.000 m d'altitud.
Ultra Skymarathon: curses que superen els paràmetres anteriors en més d'un 5%.
Skyrace: curses que es desenvolupen entre els 2.000 i 4.000 m d'alçada i tenen una distància d'entre 20 i 30 km.
Vertical Kilometer: curses de 1.000 m de desnivell en un recorregut que no supera els 5 km.
Skyspeed: curses de 100 m de desnivell vertical i un 33% d'inclinació del terreny.
Skybike: duatlons que combinen la bicicleta i un Vertical Kilometer o una altra competició skyrunner.
Skyraid: curses skyrunning per equips combinant esports en llarga distància.

La cursa que es va desenvolupar a Arles era una cursa de quilòmetre vertical, amb un desnivell de 1.000 m positius i 4,8 quilòmetres de distància. En aquesta cursa la guanyadora en dones va ser la Mireia Miró, amb un temps de 46 minuts i 28 segons. En homes l'italià Marco De Gasperi va batre el récord de la cursa en fer la pujada amb només 37 minuts i 3 segons. El tercer classificat va ser l'espanyol Luis Hernando, amb 39 minuts i 47 segons. Trobareu un vídeo resum de com va anar la prova a la secció de vídeos. La cita vinent tindrà lloc en territori basc el 29 de maig i serà la cèlebre marató de muntanya Zegama-Aizcorri, on els millors en skyrunning posaran a prova les seves capacitats per a completar amb èxit la temporada. En aquest sentit cal dir que Catalunya aporta grans corredors a aquest tipus de curses com ara Jessed Hernández i Just Sociats, 2n i 5è classificats respectivament en l'Skyrunner World Series del 2010, i Laia Andreu i Núria Picas, que van ocupar la 5a i 6a posició de la competició en categoria femenina.

Per si us animeu a participar en alguna de les curses de l'Skyrunning 2011, aquí teniu el calendari.

Molta sort i ànims a tots i a totes!