Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Penya - segats de La Pedra i Foz de Lumbier (Nafarroa)

Descripció de l'itinerari
Enviada per Carles López Carles López
Vegades que s'ha obert la ruta: 5161
Vegades que s'ha descarregat el track: 2025
Recorregut circular que travessa dues Reserves Naturals, els Penya-segats de la Pedra i Sant Adrian i la Foz de Lumbier.

Els Penya-segats de la Pedra i Sant Adrià estan situats a la contrafort occidental de la Serra de Leire i formen dues alineacions, "la Pedra" orientada cap al Sud i "San Adrian" orientada cap al Nord. En els penyals de la Pedra criden l'atenció diversos arcs naturals que són producte de l'erosió i es coneixen popularment com "Els Ponts". També hi ha l'ermita de la Trinitat, on cada any es puja en processó.

La Foz de Lumbier és una profunda gola tallada pel riu Irati. En les seves impressionants parets nien nombroses espècies d'aus, destacant la colònia de voltors.

Aquest recorregut combina una part agrest per la cara sud de la serra i una altra part més amable i senzilla per la foz.
r1877.jpg r1878.jpg r1879.jpg r1880.jpg r1881.jpg r1882.jpg r1883.jpg r1884.jpg r1885.jpg r1886.jpg r1887.jpg r1888.jpg r1889.jpg r1890.jpg r1891.jpg r1892.jpg r1893.jpg r1894.jpg r1895.jpg r1896.jpg r1897.jpg

Sortir del pàrquing en direcció Lumbier i quan acaba la tanca del pàrquing (100 mts) cal tombar a la dreta per uns camps fins trobar una pista (200 mts). Seguirem per la dreta en direcció Lumbier (la pista fa un petit petit revolt a l'esquerra). Trobarem un trencall a la dreta que ens portaria a la Foz, cal seguir recte, la pista es fa estreta. Al cap d'uns 700 mts trobarem una bifurcació, cal seguir per la dreta fins a trobar un camí amb tanques. És l'inici del camí del "Via Crucis" que puja fins l'ermita de la Trinitat. El camí fins l'ermita no té pèrdua, anirem trobant creus (n'hi ha 14). Un cop a l'ermita el camí continua entre matolls per la vora de la muntanya fins arribar al vèrtex geodèsic de la Trinitat (hi ha fites i punts verds). El camí està molt tancat pels matolls. Un cop al vèrtex cal tombar a la dreta, on trobarem una corda per fer una petita desgrimpada. Un cop avall, seguir direcció sud i al cap de poca estona trobarem a la dreta el primer dels arcs o ponts de pedra. Vist el primer arc, el camí segueix per l'esquerra fins arribar a una mena de collet entre el vessant de la muntanya i un monòlit de roca a la dreta. Sempre en la mateixa direcció arribarem fins al segon i últim arc. Des d'aquí, el camí inicia el descens cap al sud fins arribar a una pista. Es pren aquesta cap a la dreta fins a trobar les marques blanques i verdes corresponents al "Sender local de la Foz". Se segueixen les mateixes cap al sud en descens. El camí al principi discorre per la pista i després per sender. Es descendeix fins a la pista de l'antic tren d'Irati entre Liédena i el final de la Foz. Al final a la dreta hi ha un túnel, per on entrarem a la Foz. A partir d'aquí cal seguir la pista que travessa la Foz de Lumbier fins el pàrquing.

Nota sobre el track: A la part de la Foz el track va per l'esquerra, això és degut a la mala senyal rebuda, ja que la zona és molt tancada.

Punt de sortida Pàrquing de la Foz de Lumbier (de pagament)
Accés al punt de sortida Per l'A-21 fins sortida 35. Seguir per la NA-150 direcció Lumbier. Passat en pont sobre el riu Irati hi ha un indicador a la Foz de Lumbier. Seguir fins el pàrquing (de pagament)
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: L'únic punt d'aigua és una font que hi ha tot just sortint del pàrquing en direcció la Foz. Cal evitar els dies calorosos.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 857 m
Desnivell positiu: 726 m
Durada: 3h
Distància recorreguda: 10,7
Cartografia i bibliografia:
Època aconsellable: Primavera - Tardor
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.