BTT  La Serra Cavallera amb BTT

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 9824
Vegades que s'ha descarregat el track: 3413
La Serra Cavallera és una serra prepirinenca que allotja cims molt coneguts i freqüentats de la comarca del Ripollès com ara el Taga i el Puig Estela. El vessant nord de la serra és de prats i pendents suaus, en canvi, el vessant sud és més escarpat i el pendent és més acusat. Al seu peu trobem nombroses masies i explotacions ramaderes encara actives, i algunes ermites que testimonien el valor de la zona en una època en què el Monestir de Ripoll controlava el territori.
L'Itinerari presentat ens permet resseguir la Serra Cavallera pel vessant sud gràcies a la pista encimentada que uneix la vall de Ribes amb la vall de Camprodon, gaudir d'un paisatge tant proper a l'alta muntanya com del bosc i contemplar el patrimoni artístic i històric que s'hi allotja. El recorregut té quatre parts ben diferenciades: una primera part de pujada al coll de Jou per una pista de pendent constant, però en bon estat; una segona part per una pista encimentada i amb canvis de desnivell que transcorre al peu de la Serra Cavallera; una baixada per pista més tècnica, camps i trams de corriol i on haurem de creuar nombrosos vailets, i una darrera part que ressegueix la via verda de la Ruta del Ferro. Un itinerari variat per als amants del tot tipus de terrenys.
r633.jpg r634.jpg r635.jpg r636.jpg r637.jpg r638.jpg r639.jpg r640.jpg r641.jpg r642.jpg

Sortim de l'aparcament de Can Guetes seguint la Ruta del Ferro. Fem uns 5 km de recorregut i arribem al punt on la ruta passa a tocar de la carretera, a l'alçada del Pantà de Cal Gat, on també hi ha les instal·lacions d'un club de tennis. Sortim a la carretera i la seguim a l'esquerra. En una corba que gira lleugerament a l'esquerra hi ha, a la dreta, la pista del coll de Jou, al costat de la masia de Ribamala. La prenem i, excepte en algun tram breu, la seguim sempre de pujada durant uns 11 kms. Cal seguir sempre la pista principal i deixar qualsevol trencant que trobem. Prop del coll de Jou la pista es divideix. Cap a l'esquerra arribaríem al coll de Jou i al refugi de Sant Jordi. Cap a la dreta, de baixada, anem a buscar la pista de la serra Cavallera cap a Camprodon. Aquest tram està encimentat i hi ha indicadors. Nosaltres, doncs, anem cap a la dreta. Resseguim el traçat de la pista fent nombrosos canvis de nivell. En aquest tram passem per l'ermita de Sant Martí d'Ogassa i arran de diverses masies. Aproximadament al km. 23 de la ruta deixem a la dreta la carretera que ens baixaria cap a Ogassa i continuem recte fins a Sant Martí de Surroca. Poc després deixem a l'esquerra el camí que puja cap al Refugi Montserrat i al coll de Pal. Més endavant arribem a la collada de la Creu de la Caritat, una zona de plans, des d'on veiem el mas de la Fogonella, el nostre objectiu següent i punt on ens desviarem per iniciar la baixada. Sobrepassada la casa, que deixem una mica per sobre nostre, a l'esquerra, trobem un camí que surt a la dreta en uns rasos on podem trobar bestiar. Hi accedim creuant un vailet. De seguida la pista es bifurca. Nosaltres agafem el camí de la dreta que comença a baixar. Aquí trobem diverses marques d'itineraris. Podem agafar com a referència els senyals de la ruta número 3 del centre BTT del Ripollès, que ja no deixarem fins arribar a la ruta del Ferro. En tot aquest tram haurem d'obrir i tancar nombrosos vailets de bestiar. Cal anar amb compte, doncs, de no baixar molt ràpids, i fer cura de deixar els vailets ben tancats.
La pista baixa fort i té algun tram pedregós. Primer traça algunes llaçades i finalment s'acosta al torrent de Coll de Pal, que ressegueix i acaba creuant. En arribar a la part baixa del camí passem pel costat de Cal Reixac, un allotjament rural. Més endavant, quan la pista va directa cap a creuar el riu i trobar la carretera de Sant Joan de les Abadesses a Sant Pau de Seguries, trobem un trencant a la dreta amb indicadors cap a Sant Joan de les Abadesses i senyals del GR. El prenem, tot seguint els senyals de ruta BTT i del GR, que seran la nostra referència. El camí acaba transformant-se en un sender que va vorejant la muntanya tot creuant algun petit torrent, travessant algun prat i passant arran d'algun mas abandonat. En arribar a la Batllia, una masia gran, envoltada de camps i amb bestiar, tornem a agafar la pista i la continuem seguint fins que aquesta creua el camí de la Ruta del Ferro que ve d'Ogassa. Aquí deixem els indicadors del GR i de la ruta número 3 de BTT i seguim la via verda a l'esquerra. Aviat passem per l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses, actualment reconvertida en alberg. Ara ja només queda resseguir la via fins al punt d'inici de la ruta.

Punt de sortida Ripoll
Accés al punt de sortida Arribant a Ripoll des de Vic seguim les indicacions cap a Sant Joan de les Abadesses. Passem per davant l'estació de la RENFE i sortim de Ripoll per la variant de la C-26 que evita el centre de la població. Al km. 193 veiem la zona d'aparcament de Can Gueta, a la nostra esquerra, just al costat del riu. En aquest punt també hi ha una oficina de promoció turística. Hi accedim des de la rotonda més propera.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Hi ha poca ombra a la pista de coll de Jou. A la pista de la Serra Cavallera hi ha una font, però no sempre raja, cal portar aigua suficient.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.475 m
Desnivell positiu: 1.250 m
Durada: Unes 5 hores
Distància recorreguda: 47 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Taga. Escala 1:25.000. Editorial Alpina
Època aconsellable: Tot l'any, però a l'hivern hi pot haver neu a la part alta de l'itinerari segons la temporada.
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.