Esquí de muntanya  Els pics de Bastiments i Bacivers

Descripció de l'itinerari
Enviada per Albert Pérez Monfort Albert Pérez Monfort
Vegades que s'ha obert la ruta: 7525
Vegades que s'ha descarregat el track: 2346
En bones condicions de neu la zona d'Ulldeter ofereix nombroses possibilitats de sortida, ja que es tracta d'una zona de cims fàcils i petites valls que permet traçar diferents itineraris. El Bastiments n'és el cim principal, i el més concorregut, i en podem completar l'ascensió pujant el seu cim veí més proper, el pic de Bacivers, situat ja en territori francès, i una mica més tranquil.
r1022.jpg r1023.jpg r1024.jpg r1025.jpg r1026.jpg r1027.jpg r1028.jpg r1031.jpg r1032.jpg r1033.jpg r1034.jpg

Sortim del pàrquing inferior de l'estació d'esquí de Vallter 2000 i comencem a pujar per un torrent situat arran de telecadira. Avancem per dins d'aquest torrent i deixem enrera el refugi d'Ulldeter que veiem a la nostra esquerra. Quan el torrent s'obre ens desviem cap a l'esquerra per anar a creuar una pista d'esquí que veiem davant. Ara continuem avançant en direcció oest vorejant la falda del Gra de Fajol fins arribar sota l'ampli coll de la Marrana entre el Gra de Fajol i el Bastiments. El superem tenint cura de l'estat de la neu i de la cornisa que sovint trobem dalt del coll. Un cop superat creuem la gran esplanada fins al peu de l'àmplia pala d'accés al cim que remuntem fent ziga-zagues fins dalt. Allà podem recórrer de punta a punta tot el llom del cim, fet que ens permetrà comtemplar els diferents vessants de la muntanya.
Per anar al Bacivers baixarem pel llom que baixa des de la creu fins a l'estany de Bacivers que tenim a sota. Allà ens tocarà tornar a posar pells i remuntar el cim. Passat l'estany avancem en direcció nord-est fins a situar-nos a la carena que ens portarà al Bacivers. Enfilem carena amunt en direcció nord-oest fins a arribar al cim. Des d'aquest punt baixem a un collet i anem fins un avantcim que tenim just davant, punt dels del qual iniciem una baixada per una pala franca fin arribar una altra vegada a l'estany de Baciver. Durant la baixada, cap a l'est, podem veure el coll de la Geganta. on anirem després d'arribar al llac. Posem pells i planegem, sense perdre alçada, fins al coll de la Geganta, en direcció est. Aquí al coll tenim diferents opcions. Podem remuntar una mica en direcció al Bastiments fins a trobar un pas que ens permeti arribar a les pistes d'esquí alpí. També podem iniciar la baixada per anar també a les pistes, intentant perdré el mínim possible d'alçada, ja que com més amunt de les pistes puguem arribar, menys haurem de remuntar després. Travessem les pistes d'esquí en direcció sud fins a trobar la pista que va cap el refugi d'Ulldeter i que ens retornarà al punt d'inici.

Punt de sortida Aparcament inferior Vallter 2000
Accés al punt de sortida Des de Ripoll cal agafar la direcció de Sant Joan de les Abadeses, Sant Pau de Seguries i Camprodon. Allà cal desviar-se cap a Setcases, on continuem la carretera fins a l'estació d'esquí de Vallter 2000.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cal tenir en compte l'estat de la neu al coll de la Marrana i la cornisa final que sovint hi trobem. D'altra banda, la pala del Bacivers pot estar inestable.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.881 m
Desnivell positiu: 1.200 m
Durada: 3 o 4 hores
Distància recorreguda: 12 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Puigmal-Vall de Núria-Ulldeter. Escala 1:25.000. Editorial Alpina
Època aconsellable: Hivern
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.