BTT  Circular entre la Garrotxa i Osona

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 5845
Vegades que s'ha descarregat el track: 1716
Ruta llarga, però sense dificultats tècniques, que permet unir les conques de dues comarques com són la conca del riu Fluvià, a la comarca de la Garrotxa, amb la conca del riu Ter, a la comarca d'Osona, fent una bona travessa que ens permetrà contemplar força punts d'interès com ara les cingleres de Falgars, Rupit, els cingles de Tavertet, i recórrer tot el perímetre del pantà de Susqueda per retornar al punt d'inici per la via verda que uneix Olot amb Girona.
r2126.jpg r2127.jpg r2128.jpg r2129.jpg r2130.jpg r2131.jpg r2132.jpg r2133.jpg r2134.jpg r2135.jpg r2136.jpg r2137.jpg r2138.jpg r2139.jpg r2140.jpg r2141.jpg

Sortim de l'antiga estació de Sant Esteve d'en Bas, a peu de la ruta del carrilet, per seguir-la en direcció Sant Feliu de Pallerols. Un parell de carrers més endavant la deixem per girar per a la dreta seguint uns indicadors blaus del Camí de Santiago per Cantonigros. El camí creua una carretera, segueix recte i aviat gira a l'esquerra per uns camps. Passem pel costat d'un mas i arribem a la carretera d'Hostalets d'en Bas. Creuem aquesta població seguint la carretera, i quan ja l'hem deixada enrere ens desviem a la dreta per una camí indicat cap a Can Codina. El camí, indicat com a particular i barrat amb una cadena, es transforma en una pista pavimentada que puja fortament fent llaçades fins al nucli de cases de Falgars d'en Bas, en uns plans sobre unes cingleres. Aquí trobem senyals del GR-2 que seguim a l'esquerra. Deixem el nucli principal de cases i l'església enrere, i iniciem un descens per carretera que ens portaria fàcilment cap al coll de Pruit. Nosaltres, però, a l'alçada de Can Codina la deixem per continuar pel GR per una pista una mica pedregosa, però que amb un desnivell prou suau ens situa sota el puig de la Bastida i el coll Sabastida, on canviem de vessant per veure ara ja les cingleres de Tavertet. Continuem recte i arribem al punt on el GR es desvia a l'esquerra cap a Pruit. Nosaltres continuem recte baixant cap a uns masos on trobem una pista asfaltada que seguim a l'esquerra fins arribar al coll de Bac, a la carretera C-153 entre Vic i Sant Esteve d'en Bas. La seguim a la dreta durant aproximadament 5 kms. i mig fins arribar al trencant de Rupit. Ens hi dirigim i hi arribem al cap d'1 km. A Rupit creuem el pont a l'entrada del poble per seguir el GR 2-2 fins a Sant Joan de Fàbregas per pista pavimentada. En aquest punt podríem tallar la ruta per baixar a l'esquerra cap a l'Agullola i la presa de Susqueda. Nosaltres, però, baixarem pel GR fins a la presa de Sau, sempre per pista pavimentada. Sense creuar la presa seguim recte per baixar fins a nivell del riu Ter, just per sota la presa de Sau. Creuem el curs d'aigua per un pont i resseguim el perímetre dret del pantà. Els senyals en forma d'onada d'aigua de la Ruta del Ter ens ajudaran en cas de dubte, tot i que l'itinerari és prou evident. La pista va fent canvis de nivell, però amb tendència a baixar i ens condueix fins a la presa de Susqueda en 18 kms. Creuem la presa per anar a buscar la carretera que cap a la dreta ens portarà fins a el Pasteral, prop d'Amer, a peu de la ruta del Carrilet entre Olot i Girona. Ara ja només haurem de seguir aquesta ruta a l'esquerra direcció Amer, sempre en pla pujada fins el coll de Bas, passat Sant Feliu de Pallerols, a partir del qual començarem a baixar per retrobar el punt d'inici.

Punt de sortida Sant Esteve d'en Bas
Accés al punt de sortida Arribem a Sant Esteve d'en Bas pel túnel de Bracons, a la C-37. La carretera desemboca a una rotonda, on trobarem indicadors cap a aquesta població. Prop de la zona esportiva hi ha l'antiga estació de tren, al peu de la via verda, des d'on podem iniciar la ruta.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: La ruta és força fàcil de seguir, ja que es tracta de camins principals i ben indicats. Excepte el tram de pista entre Falgars d'en Bas i el coll Sabastida, més pedregós, l'itinerari combina pistes en bon estat amb trams pavimentats o carretera. Aigua a Rupit, font del Sot de les Branques, prop de la presa de Susqueda, i a les poblacions per on passa la via Verda.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.070 m
Desnivell positiu: 1.500 m
Durada: Entre 8 i 9 hores segons parades
Distància recorreguda: 90Km
Cartografia i bibliografia: Mapa Puigsacalm-Bellmunt. Escala 1:25.000 i mapa de les Guilleries 1:40.000. Editorial Alpina
Època aconsellable: Primavera-Estiu-Tardor
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.